prva strana

Četvrtak, 9. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kadrovska metla

Branko Vićentijević

BISERI

– Nekadašnji golman valjevskog „Borca” i „Podgorke” iz Osečine, a potom i trener nižerazrednih klubova u Kolubarskom okrugu, Milorad Đermanović Đera (67), objavio je knjigu „Biseri valjevskog fudbala”. Promocija je bila u Grand hotelu, a na njoj, kao i u timu koji je pomogao objavljivanje knjige, vrhuška valjevskog SPS-a.

U knjizi je obilje fotografija iz 85-to godišnje istorije valjevskog fudbala, ispisane su i 73 biografije „bisera”. Te večeri, u „Grandu” i oko njega, od ljudi koji poznaju fudbal, moglo se čuti da „niko ne bi primetio” da nema „bezmalo pola onih koji su u knjizi” ali da je „i oslobođenim od fiskulture” jasno kolika je nepravda naneta Gojku Paviću, Žući Čitakoviću, Aci Iliću Šamponu, Ici Markoviću, „Šangaju” Kostiću, Gnjeci Peroviću, Žilu Prodanoviću ili Vladi Starčeviću, sudiji Boži Botiću, trenerima Dragoslavu Škobi Filipoviću i Mikici Guberevcu…

Sa malo truda, uz pomoć onih koji još pamte vremena prošla ili ponešto znaju o „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu”, utisak bi bio daleko povoljniji. Ovako, tekst o autoru monografije napisao je „ugledni valjevski novinar”, koji se u svojoj spisateljskoj karijeri najmanje sportom bavio, a pritom dugo nije znao ni koji se od kolektivnih sportova „igra rukama, a koji nogama”.